දරුවන්ට තනියම කන්න දෙන එකේ වාසි ගැන දන්නවද?

child-eating-with-hand

ඉස්සරකාලයේ නම් දරුවන්ට අද වගේ බත් කවන්න අම්මලා පොර ඇල්ලුවේ නැහැ. ඊට එක් හේතුවක් වුනේ පවුලක දරුවන් කීප දෙනෙක් ඉන්න කොට බත්ටික පිඟන්වලට බෙදල දුන්නාම පැත්තකට වෙලා තමන්ගේ පාඩුවේ ආහාර ගත්තා. මේ වගේ අවස්ථාවන් මුල් කර ගෙන දරුවන් ආහාර ගනිද්දී ඇති වෙන විවිධ දුර්වලතාවයන් ගැනත් දැන හඳුනා ගත්තා. ඒත් අද දරුවන් තනියම තමන්ගේ ආහාර ගැනීම බොහෝ දුරට අඩුයි. ඒ වගේම පාසල් යන වයසේදී වුනත් ඔවුන් හැන්දට හුරුව සිටිනවා. අත සෝදන්න තිබෙන අපහසුතාවයන් නිසා හැන්දක් පාවිච්චි කිරීමේ වැරැද්දක් නැහැ. ඒ වගේම උත්සව අවස්ථාවන්හිදී හැදි ගෑරුප්පු  භාවිතයට අපි පුරුදු වෙලා සිටිනවා. රෝමයට ගියාම රෝමයේ විදිහට ජීවත් වෙන්න ඒන කියනවා වගේ එහි දොසක් කියන්නත් බැහැ. ඒත් අතින් කන විට තිබෙන වාසි කීපයකුත් හදුනා ගත්තොත් වැරැද්දක් නැහැ.

ජීරණය පහසුයි

“The Tribune” සඟරාවේ ලිපියක දක්වා ඇති පරිදි ආහාර අනාගෙන කන විට අපිට දිරවීමේ පහසුතාවයක් ඇති වෙනවා. ඊට හේතුව වෙන්නේ ඇගිලි තුඩුවල ඇති ස්නායු නිසා ආහාරය අනන විටත් ඇගිලිවලට ස්පර්ශ වෙලා ඇති වෙන උත්තේජනය නොදැනීම මොළයට ගමන් කරනවා. එවිට ආහාර ජීරණයට අවශ්‍ය එන්සයිම නිදහස් වෙන නිසා ජීරණ ක්‍රියාවලයට පහසුවක් ඇති වෙන බවත් අමතක කරන්න එපා. හැන්ද ගෑරුප්පුව සමග ආහාර අනන විට ඇති වෙනවාට වඩා ඒවායේ සංවේදනයන්ට අපි නොදැනීම යොමු වෙනවා.

ආහාර ඇනීමත් ව්‍යායාමයක්

ආහාර අනන විට අතේ ඇති වෙන ක්‍රියාකාරිත්වය නිසා රුධිර සංසරනය යහපත් පරිදි සිදු වෙනවා.

ස්වභාවික බැක්ටීරියාවන්

තවත් අදහසකට අනුව ඇගිලිතුඩුවල තිබෙන ස්වභාවික බැක්ටීරියාවන් නිසාත් වාසියක් ඇති වෙනවා. අතින් ආහාර අනන විට මේ ස්වභාවික බැක්ටීරියා ආමාශයට ගමන් කරන අතර ඒවා ආමාහයේ තිබෙන හිතකර බැක්ටීරියාවන් සමග එකතු වෙනවා. මේ ක්‍රියාවලිය නිසා ආහාර ජීරණය වඩාත් පහසු වෙනවාය යන අදහසකුත් තිබෙනවා.

හෙමින් ආහාර ගැනීම

හැන්ද ගෑරුප්පුව හරඹ කරද්දී අපේ ආහාර ගැනීම බොහොම ඉක්මන් වෙනවා. ඊට හේතුව අනන්න කාලයක් අවශ්‍ය නැහැ. ඒත් අනන විට සාමානයයෙන් මේ කටයුත්තට කාලයක් අවශ්‍ය වෙනවා. ඒ නිසා ආහාර ගැනීම වෙනුවෙන් කාලයක් ගත වෙනවා. මේ රටාවත් ආහාර ජීරණය වෙනුවෙන් වඩාත් හිතකරයි. පෝෂණ විකිත්සාගාරයක් මගින් සිදු කරන ලද අධ්‍යන වාර්තාවක් මගින් දැන් හඳුනාගෙන තිබෙන අන්දමට වේගවත්ව ආහාර ගැනීම නිසා රුධිරගත සීනි මටට්ම අසමතුලිතතාවයට පත් වෙලා type 2 දියවැඩියා රෝගයටත් ගොදරු වීමේ අවදානමක් තිබෙනවා.

හොඳින් අනාගන්න පුලුවන්

ඒ වගේම මස්, මාලු වැනි දේ ඉතා හොදින් අනාගැනීම අතින් සිද්ධ වුනත් හැන්ද ගෑරුප්පුව යොදා ගෙන මේ කටයුත්ත කිරීම එතරම් පහසු නැහැ. මේ නිසා ආහාර අපතේ යෑමත් වැඩියි. අනෙක් අතින් රස කොටස් ආහාරයට එකතු නොවෙනවා වගේම හොදින් ඇනීමක් නැති නිසා දිරවීමේ ගැටලුත් ඇති වෙනවා.

පිරිසිදුකම ඇති වෙනවා

අතින් ආහාර ගන්නා විට අපි හැම ප්‍රධාන ආහාර වේලකටම පෙරාතුවම අත් සෝදන්න පුරුදුව සිටිනවා. මේ නිසා විෂබීජවලින් ඇති වෙන ජීරණ පද්ධතියේ රෝගාබාධයන්ගෙනුත් නිදහස් වෙන්න පුලුවනි. හැදි ගෑරුප්පු භාවිතා කරද්දී අපි අත් සේදීමට වැඩි උනන්දුවක් නොදක්වන නිසා අතේ තිබෙන විවිධ අහිතකර විෂබීජ සහ බැක්ටීරියාවන් ශරීරගත වීමට පුලුවන්.

සීතල සහ උණුසුම තේරුම් ගන්න පුලුවන්

හැන්ද ගෑරුප්පුව යොදා ගෙන ආහාර ගනිද්දී ඒවායේ තිබෙන උණුහුමේ තරම අපි දන්නේ නැහැ.ගත්තු ගමන් කටට දා ගත්තාම කට දිව පිච්චෙන විට  තමයි තරම තේරෙන්නේ. ඒත් අතින් අනද්දී උණුසුම්බව ඇගිලි තුඩුවලට දැනෙනවා. ඒ වගේම අනන විටත් ස්වභාවිකවම රස්නයේ අඩුවක් ඇති වෙනවා. උණුසුම් ආහාර දත්වලටත් අහිතකරයි. මේ තත්වයන්ගෙන් නිදහස් වෙන්න නම් ඇගිලි යොදා ගෙන ආහාර අනාගෙන කෑම වඩාත් සුදුසුයි.

ආගමික අදහස්

ඉන්දියාවේ වේද ග්‍රන්ථවල ස හන් විදිහට නම් අතේ ඇගිලිවල තිබෙන ශක්තීන් ආහාර මගින් ලබන පෝෂණයට හේතු වෙනවා. අතේ ඇගිලි පහ මගින් අග්නි (ගින්දර), වායෝ (වාතය), ආකාශ් (අවකාශය), පඨවි (පොළොව) සහ ජල (ජලය) සකේත වෙනවා. ඇගිලි යොදා ගෙන ආහාර අනන විට එක් එක් ඇගිල්ලේ තිබෙන ශක්තීන් ආහාර සමග මිශ්‍ර වෙලා අපථ්‍ය හෙවත් ආහාරයයේ තිබෙන දෝෂ නැති කරන බවටත් අදහස් තිබෙනවා.

Food Republic  ලිපිය ඇසුරින්

 

හිතට එන අදහසක් පත්තරයකින් පළ වුනාම ලැබෙන සතුට දන්නේ ඒ අත්දැකීම ලබන කෙනෙක් පමනයි. මේ නිසාම දන්නා කාලයේ පටන්ම ලියන්න ලැබෙන හැම මොහොතකම යමක් ලිව්වා. ඒවා පළ වුනා.දැනට මහවැලි ජාතික අධ්‍යාපන විද්‍යා පීඨයේ පුස්තකාලයාධිපතිනිය ලෙස සේවය කරන අතර ලේඛනය අමතක කරන්නේ නැහැ.කැළනිය විශ්ව විද්‍යාලයේ ශාස්ත්‍රපති උපාධිය සහ පේරාදෙණිය විශ්ව විද්‍යාලයේ කලා උපාධිය වෙනුවෙන් කිසිම අපහසුතාවයක් ඇති නොවුනේද ලිවීමේ කලාවට පිං සිදු වෙන්නයි.නිවස , රැකියාව සහ පවුල සමග වූ ගණුදෙණුව ලිවීමේ කලාවට හරස් නොවන සේ පවත්වා ගෙන යන අතර මගේ ජීවිතයට ලේඛනයත් නොදැනම බද්ධව තිබෙනවා විය හැකියි.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here