මයික්රෝවේව් උඳුන සමග ඔබ සහ ඔබේ පවුල ආරක්ෂා කරන්නේ කෙසේද?

වැඩ පහසු කරන මෙවලම් භාවිත කිරීම ගැන කාටවත් දොස් නගන්න අවශ්‍ය නැහැ. එහෙත්…මේ තාක්ෂනික මෙවලම් භාවිතය අපේ සම්ප්‍රදායික මෙවලම් භාවිත කිරීමේදී තිබෙන ආරක්ෂාව නැහැ. ඒ නිසා අප යමක් කිරීමට පෙරාතුව දෙවරක් හිතන්න අවශ්‍යයි.

මයික්‍රෝවේව් උඳුන ගැනත් දෙවතාවක් හිතන්න මේ කරුණු ඔබට ඉතාම වැදගත් වේවි.

  • අර්තාපල්

පෙන් රාජ්‍ය විද්‍යාලයේ කෘෂිකාර්මික විද්‍යව පිලිබඳ ආයතනය සඳහන් කරන අන්දමට අර්තාපල් ආහාරයට ගෙන ඉතිරි ප්‍රමාණයක් වෙතොත් එය හැකි ඉක්මනින් ශීතකරනයේ තබන්න.එසේ නැතිවුනොත් Clostridium botulism (බොටුලිසම්)  බැක්ටීරියාව වර්ධනය වෙනවා.මෙම බැක්ටීරියාව ඉතා අහිතකර විදිහට ආමාශයට බලපාන්න පුලුවනි. මයික්‍රොව්ව් උදුනක තත්පර තිහක් නැවත රත් කළත් මේ බැක්ටීරියාව විනාශ වෙන්නේ නැහැ. 

  • බත්

අප සාමාන්‍ය උෂ්ණත්වයේ සහල් පිසගෙන ආහාරයට ගැනීම සෞඛ්‍යයට බෙහෙවින් හිතකරයි. බත පිසගත් පසුව එය වැඩි වේලාවක් නිරාවරනය වුනොත් බැක්ටීරියා වර්ධනය වෙන බව මහා බ්‍රිතාන්‍ය ආහාර ප්‍රමිති Food Standards Agency (FSA), පිළිබඳ ආයතනය විසින් සදහන් කරනවා.ඒ වගේම පිසින ලද බත් එලියේ තැබීමේදී ඇතුලු වෙන බැක්ටීරියා මයික්‍රෝවේව් උදුනේ රත් කර ගත් බතෙන් ඉවත් වෙන්නේ නැහැ.ඒ හින්දා මයික්‍රෝවේව් උදුනේ රත්කරානේ කියලා ඔබට සැනසෙන්න බැහැ.

  • සහල් 

සාමාන්‍ය  උෂ්ණත්වයේ දී පිසීමෙන් පසු ආහාරයට ගන්නා විට සෞඛ්‍යයට හොඳයි. ඇත්ත වශයෙන්ම, පිසූ සහල් සාමාන්‍ය  උෂ්ණත්වයේ තැබීමෙන් තත්පර කිහිපයකින් දෙගුණ වන බැක්ටීරියා වර්ධනයක් ඇති වෙන්න පුලුවන්. මයික්‍රොවේව් උදුනේ පිසූ සහල් රත් කිරීමෙන් පවා මෙම බැක්ටීරියා මිය යන්නේ නැහැ. ඒ නිසා පිසූ වහාම බත් අනුභව කිරීම වඩා හොඳයි. පිසීමෙන් දීර්ඝ වේලාවකට පසුව ඔබට බත් අනුභව කිරීමට අවශ්‍ය නම් වහාම එය ශීතකරණයේ තබා ගන්න.


  • කොළ එළවලු

කොළ එළවළු කිව්වොත් එහි කොළ පැහැය තිබීම ඉතාම වැදගත්.කොළ පැහැයෙන් ආහාරයට ආකර්ශනය පමණක් නොවෙයි,පෝෂනයත් අඩංගුයි.නමුත් මේ ලස්සනට තිබෙන කොළ එළවළු මයික්‍රෝවේව් උදුනේ පිසින විට ඇති වෙන නයිට්‍රොසමින් නැමැති විෂ රසායනයක් ඇති වෙනවා. මේ පිළිකා කාරකය ඇති වෙන නිසා කොළ එළවලු මයික්‍රෝවේව් උදුනක රත් කිරීමෙන් අහිතකර රසායනයන් ඇති වෙන්න තිබෙන ඉඩ ගැනත් හිතන්න.


  • රතු බෙල් පෙපර්

රතු බෙල් පෙපර් මයික්‍රොවේව් උදුනක රත් කළ විට ඇති වෙන ඇති වෙන කැප්සායිසින් රසායනය නිසා කැස්ස සහ හුස්ම ගැනීමේ අපහසුතාවයන් ඇති වෙන්න පුලුවනි.ඒ නිසා රතුබෙල් පෙපර්
මයික්‍රෝදවේව් උදුනක රත් කිරීම සුදුසු නැහැ.

  • හතු

හතු ගැන අහන්න ලැබෙන පුදුම හිතෙන තතු මයික්‍රෝවේව් උදුනක රත් කිරීමෙන් අහිමි වෙන්න පුලුවනි. යුරෝපීය ආහාර තොරතුරු කවුන්සිලයට According to the European Food Information Council (EFIC) අනුව හතු නැවත රත් කිරීමෙන් එහි තිබෙන ප්‍රෝටින් ඉතා වේගයෙන් දහනය වෙනවා. සාමාන්‍යයෙන් ශීතකරණයක තබන ලද ආහාරය අංශක 158 ක උෂ්ණත්වයක රත් කිරීමෙන් ආහාරයට ගැනීම අනුමත වුනත් හතු වෙනුවෙන් මේ උපදේශය ගැලපෙන්නේ නැහැ.

ඉතින් ඔබ සහ ඔබේ පවුල ආරක්ෂා කරන්නේ කෙසේද? මයික්‍රෝවේව් උඳුන තුල ආහාර නැවත රත් කිරීමේදී ආරක්ෂිතව සිටීමට සරල ක්‍රම හතරක් ඇත:

     ඔබේ මයික්‍රෝවේව් උදුන නිසියාකාරව ක්‍රියාත්මක වේදැයි පරීක්ෂා කරන්න.
     ආහාර නිසි ලෙස පිසින ලද හෝ නැවත රත් නොකළේ නම්, එය වැඩි කාලයක් උයන්න.
     හොඳින් නැවත රත් කිරීම සහතික කිරීම සඳහා ආහාර කුඩා ප්‍රමාණයකට බෙදන්න.
     නැවත රත් කිරීමේ ක්‍රියාවලියේදී උෂ්ණත්වය පැතිරීම සඳහා ආහාර කලවම් කිරීමට වග බලා ගන්න.

 

හිතට එන අදහසක් පත්තරයකින් පළ වුනාම ලැබෙන සතුට දන්නේ ඒ අත්දැකීම ලබන කෙනෙක් පමනයි. මේ නිසාම දන්නා කාලයේ පටන්ම ලියන්න ලැබෙන හැම මොහොතකම යමක් ලිව්වා. ඒවා පළ වුනා.දැනට මහවැලි ජාතික අධ්‍යාපන විද්‍යා පීඨයේ පුස්තකාලයාධිපතිනිය ලෙස සේවය කරන අතර ලේඛනය අමතක කරන්නේ නැහැ.කැළනිය විශ්ව විද්‍යාලයේ ශාස්ත්‍රපති උපාධිය සහ පේරාදෙණිය විශ්ව විද්‍යාලයේ කලා උපාධිය වෙනුවෙන් කිසිම අපහසුතාවයක් ඇති නොවුනේද ලිවීමේ කලාවට පිං සිදු වෙන්නයි.නිවස , රැකියාව සහ පවුල සමග වූ ගණුදෙණුව ලිවීමේ කලාවට හරස් නොවන සේ පවත්වා ගෙන යන අතර මගේ ජීවිතයට ලේඛනයත් නොදැනම බද්ධව තිබෙනවා විය හැකියි.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here