දරුවන්ගේ දත් රැකගන්න දෙමව්පියන් තරම් උනන්දු විය යුතු පිරිසක් නැහැ. මෙහිදී අපි හිතන්නේ සෑම ආහාර වේලකින් පසුව දත් මැදීමෙන් පමණක් දරුවාගේ දත් ආරක්ෂා වෙන බවයි. ඒත් දන්ත සෞඛ්යය වෙනුවෙන් වැදගත් ආහාර වගේම දත් දිරාපත් වීමට හේතු වෙන ආහාරත් තිබෙන නිසා දරුවනගේ දත්වල ආරක්ෂාව වෙනුවෙන් ඔබ විසින් සීමා කළ යුතු ආහාර ගැනත් රීඩර්ස් ඩයිජස්ට් සගරාවේ තිබුණා. එහි සිංහල පරිවර්තනයයි මේ…
පොප් කෝන්ස්
අපේ දරුවන් පොප්කෝන්ස් වලට පුදුම කැමැත්තක් දක්වනවා. මේ ආහාර සාදා ගන්නේ බඩඉරිගු පොරි විදිහට පුපුරවා ගෙනයි. නිව්යෝර්ක්හි දන්ත වෛද්ය ජොනතන් නේමන් සදහන් කරන අන්දමට පොප්කෝන් නිසා විදුරු මස් තුවාල වීමට ඉඩ තිබෙනවා. ඒ නිසා මෙවැනි ආහාර වලදී සීමාවක් තිබුනොත් හොදයි නේද…?
වියලි පළතුරු
පළතුරු වියලෙන විට එහි සීනි ප්රතිශතය ඉහළ යනවා. උදාහරණයක් විදිහට වියලි මිදි , අන්නාසි වියලෙන විට සීනි ප්රතිශතය ඉහලයි. ඒවා දත් දිරා යෑමට හේතුකාරකයන් වෙන බව වෛද්ය නේමන් පෙන්වා දෙනවා.
සීනි සහිත පාන වර්ග
පැණි බීම වගේම කිරි පානය කිරීමෙන් දත් අතර රැදෙන සීනි නිසා දත් දිරාපත් වීමට තිබෙන අවස්ථාව ඉහලයි. කෙළ නිපදවීමට ජලය පානය ඉතාම අවශ්ය බව අපි දන්නවා. මුඛයේ කෙළ නොමැති වුනාම සීනි සමග ප්රතික්රියා කරමින් අම්ල නිපදවන බැක්ටීරියා දත් දිරාපත් කිරීමට හේතු වෙන බව වෛද්ය නේමන් පෙන්වා දෙනවා. මේ කතාවටම තවත් අතුරු කතාවක් එකතු කලොත් අපේ අම්මලාට හොදයි කියල හිතුනා.පේරදෙණිය විශ්ව විද්යාලයේ ආහාර විද්යා හා තාක්ෂණ අංශයේ මහාචාර්ය සහ ශ්රි ලංකා පෝෂණ සංගමයේ සංස්කාරක ටෙරන්ස් මදුජිත් මහතා පෙන්වා දෙන අන්දමට සීනි නිරන්තරව ආහාරයට ගන්නා විට රුධිරගත සීනි සාන්ද්රනය ඉහල යෑම නිසා ශරීරය මගින් නිපදවන ඉන්සියුලින්වලින් රුධිරගත සීනි ඉවත්කර සෛලවලට යොමු කිරීමේ ක්රියාවලිය කාර්යක්ෂම කරන නිසා type 11 Diabetes Mellitus දියවැඩියා රෝග තත්වයන්ටත් ගොදුරු වීමේ අවදානම ඉහලයි. මේ නිසා වෙඝදපොලේ පැනීබීම, පළතුරු බීම එහි අඩංගු සීනි ප්රමාණය අනුව කොළ, තැමිලි හා රතු (Trafic Light System ) යනුවෙන් නම් කිරීමට උපදෙස් ලැබුනත් ඒ වෙනුවෙන් පාරිභෝගිකයන්ගේ පාර්ශවයෙන්ද එතරම් උනන්දුවක් නැහැ.
ආම්ලික පාන
ආම්ලික ආහාර නිරන්තරව ගැනීම නිසා දතේ එනැමලයට හානි සිදු වෙනවා. ඒ වගේම දත් කහ පැහැ ගැනීමටත් හේතු වෙනවා. එනැමලයට හානි වීම නිසා දත් සංවේදී වීමත් සිදු වෙනවා.
අයිස්කැට
කුඩා දරුවන් අයිස්කැට වෙනුවෙන් බොහොම උනන්දුයි. මේ නිසා සමහර අම්මලා ශීතකරනයේ අයිස්කැට තියන්නේවත් නැහැ. අයිස්කැට හපන විට දත්වල සංවේදීතාවය වැඩි වෙනවා පමණක් නොවෙයි, දතේ පැලීම් ඇති වීමටත් හේතු වෙනවා.
ශක්තිජනක පානයන්
අද දරුවන් අතර මෙම පාන වර්ග ඉතාම ජනප්රියයි. පාඩම් කරන දරුවන් මෙම පාන වර්ග වෙනුවෙන් යොමු වුනත් ඒ පිටුපසින් තිබෙන දත් දිරා යැමේ කතාන්දයත් දැන ගත්තොත් හොදයි. මෙම පාන වර්ගවල සීනි ප්රතිශතය ඉහල නිසා අනිවාර්යෙන්ම මෙම පානයන්ගෙන් පසුව මුඛය සෝදා ගන්න.
රසකැවිලි
ටොපි, ලොසින්ජර්, අයිස්ක්රම් වැනි රසකැවිලි දත්වලට අහිතකර බව අපි හොදාකාර දන්නා නිසා ඒ ගැන අමුතුවෙන් නොකිව්වත් සිහිතබා ගැනීම හොදයි.
පිලිස්සූ මස්
මස් පුලුස්සන විට ඒ වෙනුවෙන් සීනි සහ සෝස් එකතු කරනවා. මස් විකීම අපහසු බව අපි අත්දැකීමෙන්ම දන්නවා. මස්වල සීනි නිසා වගේම විකන විට ඇති වෙන පිපිරීම් දන්තාබාධ සඳහා හේතු වෙන බවත් මතකයේ තබා ගෙන දරුවන්ගේ දන්ත සෞඛ්යය නිවසේදීම පටන් ගැනීමට පුලුවන්.
බදුන් කළ ආහාර
බදුන් කරන ලද ආහාර කල් තබා ගැනීමට ආම්ලික ද්රව්ය එක් කරනවා. මස්. මාලු, පළතුරු සිරප් වර්ග මේ සෑම බදුන් කළ ආහාර වලම තිබෙන සාන්ද්රණ යුෂ දත් දිරාපත් වීමට හේතු වෙන නිසා එම යුෂ ඉවත් කිරීමෙන් ආහාරයට ගැනීම වඩාත් යහපත්.