- Advertisement -

ගර්භණී කාලයේ ආහාර රුචිය අඩුවීමට බලපාන හේතු පහක්

-

බොහෝ දෙනෙකු හට ගර්භණී භාවය දිස්වන්නේ, කාන්තාවක් දොල දුක සංසිඳුවා ගැනීම සඳහා ඇඹුල් ආහාර ඇතුලු අනං මනං අසාමාන්‍ය ලෙස භුක්ති විඳින දර්ශනයකි.
මෙය මිථ්‍යාවකි. ගර්භණී අවධියේ මුල් අවධියේ බොහෝ මව්වරු කෑම අරුචියෙන් පෙලෙති. ආහාර දිරවීමේ අපහසුතාවය මෙන්ම අරුචිය මෙම කාලයේදි සාමාන්‍යයෙන් දක්නට ලැබෙයි. කෙසේ නමුත් ඊට බලපාන හේතු සොයා බලා මෙම තත්ත්වය මඟ හරවා ගැනීමට කටයුතු කල යුතුය. මන්ද, මවකට අවශ්‍ය පෝෂ්‍ය පදාර්ථ නිසි ප්‍රමාණයෙන් ලැබිය යුතු හෙයිනි.
පහත දැක්වෙන්නේ ගර්භණී අවධියේ මුල් අවධියේ, මවකට දැනෙන ආහාර අරුචිය සඳහා සමාන්‍යයෙන් බලපාන හේතු කාරක පහකි.

උදෑසන වමනය යාම. (උදා ආබාධය )
ගර්භණී සමයේ පළමු කාර්තුව තුල මෙය සාමාන්‍ය සංසිද්ධියකි. දරුවකු කුස තුල දරා ගැනීම සඳහා ශරීරය ඒ අනුව හැඩ ගැස්වීමේදි හෝමෝන වෙනස්වීම් ඇතිවේ. උදෑසන වමනය යාම හා ඔක්කාරය ඇතිවන්නේ මෙහි ප්‍රතිඵලයක් ලෙසිනි. මේ තත්ත්වය මඟ හරිනු පිණිස සමහර මව්වරුන් කෑම කෑමෙන් වැලකී සිටීයි.

- Advertisement -

ඔක්කාරය
ගර්භණී අවධියේ පලමු සමයේ ඇතිවන ඔක්කාරය, මවගේ කෑමර අරුචිය සඳහා බලපායි. ඇමරිකානු ගර්භණීභාවය පිලිබඳ සමාගමට අනුව ගැබිනි මව්වරුන්ගෙන් අඩකට වැඩි ප්‍රමාණයක් ඔක්කාරය නිසා කෑමර අරුචියෙන් පෙලෙන බව සොයා ගෙන ඇත. පලමු කාර්තුවේ, ආහාර ජීර්ණ පද්ධතියේ ක්‍රියාකාරිත්වය මන්දගාමි වන හෙයින් කෑම අරුචිය ඇතිවීමට ඉඩ ඇත.

ප්‍රොජෙස්ටරෝන් මට්ටම ඉහල යාම.
ප්‍රොජෙස්ටරෝන් මට්ටම ඉහල අගයක් ගැනීම, ආහාර ජීර්ණය කෙරෙහි බලපානු ලැබේ. ජලය උරාගැනීම ඉහල යාම මේ සඳහා හේතුකාරයක් වේ.

යකඩ මට්ටම ඉහල යාම.
වෛද්‍ය උපදෙස් මත බොහෝ ගැබිනි මව්වරුන් යකඩ පෙති ලබා ගනිති. නමුත් යකඩ මට්ටම ඉහල යාම, කෑම අරුචිය මෙන්ම මල බද්ධය ඇතිවීමට බලපානු ලැබේ.

ආඝ්‍රාණය කිරීමේ සංවේදනය තීව්‍ර වීම.
සමහර ගර්භණී මව්වරුන්ගේ ආඝ්‍රාණය කිරීමේ සංවේදනය මෙම කාලයේදි තීව්‍ර වේ. මෙහි ප්‍රතිඵලයක් ලෙස, සමහර ආහාර ඔවුන්ට අරුචියක් ගෙන දේ.
ගර්භණී මව්වරුන් සෑම දෙනෙකුටම ඉහත සඳහන් අවස්ථා වලට මුහුණු දීමට සිදු නොවන බව සැලකිය යුතු කරුණකි. තවද මෙම අත්දැකීම එකිනෙකාට වෙනස් අයුරින් දැනිය හැක. ඔබ නිතරම කෑම අරුචියෙන් පෙලෙන්නේ නම්, වෛද්‍ය උපදෙස් වෙත පිවිසිය යුතු වේ.

LEAVE A REPLY

SUBSCRIBE කරන්න ⇢

165,796FansLike
12,900SubscribersSubscribe
- Advertisement -
- Advertisement -

More article